top of page

Verlichting algemeen

De meeste problemen met verlichting van Puch of Tomos komen doordat de schakelaar vuil is of verkeerd is aangesloten. Bij een vuile schakelaar is het simpel: goed schoon maken en met contactvet in smeren voorkomt verdere problemen. Ook kan het zijn dat het lampje niet goed contact maakt met de fitting. Hiervoor geldt hetzelfde: goed schoon maken en invetten tegen corrosie.
Ook komt het nog wel eens voor dat de min-pool van het achter lamp (is metalen huls onder het glas) geen goed contact maakt met het frame (= massa = min pool), terwijl deze verbinding absoluut noodzakelijk is. Je kan eventueel een speciale draad naar het frame leggen.

Veel doorverbindingen in de draden naar accesoires (claxon, extra lamp etc.) geven ook nogal eens problemen. Hier helpt maar een ding: alles vernieuwen volgens dit schema:

 

De gele draad die uit de ontsteking komt (eventueel rood bij Tomos 4L) gaat door het frame naar de licht schakelaar. Vanaf de licht schakelaar gaat er een grijze draad naar het achterlicht. Ook gaan er twee draden naar het koplicht. Bij Puch is dit origineel geel/bruin geblokt en wit/zwart geblokt. Bij Tomos is dit meestal bruin en blauw. Vanaf de fitting kan je voor een goede massa verbinding het beste een draad vanaf de massa aansluiting naar de koplamp maken. Dit voorkomt eventuele problemen met de doorverbinding van het koplamprandje naar de koplamp.
Bij de meeste Tomos 4L's zit het achterlicht aangesloten op de grijze draad die uit de ontsteking komt en vervalt dus de draad vanaf de schakelaar. Komt er ook een groene draad uit je blok dan is deze voor een remlicht. Deze draad gaat via een remlicht schakelaar naar het remlicht lampje. De zwarte draad die uit de ontsteking komt is om de brommer uit te zetten doordat de bobine dan kort gesloten wordt. Deze draad heet dus kortsluit draad. Wanneer deze draad ergens contact maakt met het frame dan stopt de bougie meteen met vonken totdat de draad weer los is. Deze draad loopt ook door het frame naar de licht schakelaar.

De lichtschakelaar

Helaas zijn er verschillende licht schakelaars in de handel. Daardoor is het niet mogelijk deze schakelaars allemaal te beschrijven en dus zal ik alleen de meest voorkomende uit leggen
Het centrale contact no.56 is verbonden met de grijze draad van het achterlicht (behalve bij de Tomos 4L met de grijze draad direct uit de ontsteking). De gele draad zit op het contact no.58. De draad voor het groot licht op 56A (geel/bruin of bruin) en de draad voor het gedimde licht op no.56B (wit/zwart of blauw). De zwarte draad komt op het pennetje dat via een lipje in het kapje van de schakelaar massa kan maken. Het eigenlijke schema ziet er als volgt uit:

 

tekst: Anthony Verhoeven Bron: Slowgang nr.1, 3de jaargang 1991

bottom of page