top of page

Continu doorbranden Puch- achterlichtlampje.

U kent het waarschijnlijk wel: bij het aanzetten van uw verlichting of wisselen tussen groot- en dimlicht geeft uw achterlichtlampje de geest. Het probleem is het aparte contact voor het achterlicht in de Puch- lichtschakelaar aan het stuur. Het achterlicht zou namelijk tegelijk met de koplamp aan moeten floepen, maar in de praktijk blijkt dat het achterlicht al spanning krijgt, terwijl de koplamp nog geen stroom opneemt. Dit kan gebeuren, omdat dit dus aparte contacten in de stuurschakelaar zijn.

Om dit probleem op te lossen zijn er eigenlijk 2 mogelijkheden: een aparte achterlichtspoel zonder poolschoenen, of onderstaande Low Budget oplossing die zeer goed werkt, en waarvoor het vliegwiel niet gedemonteerd hoeft te worden.
Benodigdheden:

  • schroevedraaier

  • 2 diodes 1N4007 (elektronika onderdelenwinkel)

Stel nu het contact voor het achterlicht, wat zich in de stuurschakelaar bevindt, buitendienst door het verende lipje te verwijderen; dit zit vast aan aansluiting 58. Sluit nu de 2 diodes aan volgens de tekening; let op de polariteit (streepje op diodes). Één exemplaar komt tussen 56a en 58, de andere tussen 56b en 58. Laat de rest van de bedrading gewoon zitten. Het resultaat is, dat het achterlicht alleen spanning krijgt, wanneer ook de koplamp spanning ontvangt; het achterlampje krijgt dus niet in z'n eentje alle spanning voor z'n kiezen. Het enige nadeel is, dat wanneer de koplamp de geest geeft, het achterlampje ook nogal rap aan z'n einde komt. Dit gebeurt echter hoogstzelden.

 

Bovenstaande oplossing werd uitvoerig in de praktijk getest en voldeed uitstekend, doch de auteur, alsmede de PTCN, aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade en andere gevolgen, die ontstaan naar aanleiding van dit artikel.

Groetjes van André , Rotterdam.

tekst: André v.d. Haak. Bron: Clublad nr.1, 8ste jaargang 1997 TechTips VOL.2
 

Er is echter tegenwoordig een simpelere oplossing te koop, een ledje in vorm van een lampje die in een standaard schroef fitting past. Ze zijn eigenlijk bedoeld voor fietsen maar voldoen ook uitstekend in een brommer, verkrijgbaar bij de fietsenhandel voor ong. 3 euro.

 

bottom of page