top of page

Lekkende krukaskeerringen.

Je rijdt lekker volgas en nadert een bocht, je draait je gas dicht en knijpt de koppeling in, klaar om terug te schakelen. Dan gebeurt het: het motortoerental stijgt tot ongekende hoogten en is onbeheersbaar geworden. Als dit wel vaker gebeurt, meestal na korte of langere tijd volgas rijden, is er waarschijnlijk een krukasoliekeerring lek of kapot. Als dit vermoeden inderdaad sterk aanwezig is, vervang de lekke/slechte keerring dan meteen, om motorschade te voorkomen. Denk dan vooral aan lagers die te weinig smering krijgen, maar ook aan vastlopers en dus zuiger/cylinderschade.

Hoe kom je er nu achter aan welke kant je moet gaan zoeken?

Vaak is er aan de defecte keerring nemelijk niets vreemds te zien. Buiten de gewone contr�les, zoals oliesporen (vliegwielzijde) of rokende uitlaat/carter versnellingsbak vol met benzine (koppelingzijde) is er onlangs door mijzelf een nogal snelle methode verzonnen (misschien vertel ik sommigen niets nieuws).

  • Neem de oliepeilstok uit het carter (Tomos) cq. verwijder de olieVULschroef (Puch).

  • Start the engine; laat deze stationair draaien in vrijloop.

  • Zet je lippen rond de opening en blaas stevig in het carter zodat hierin een lichte overdruk ontstaat.

Als nu het toerental van de motor oploopt, maak dan je borst maar nat, veel sleutelplezier alvast, de keerring aan de koppelingzijde is lek/defect. Gebeurt er niets, vervang dan eerst de keerring aan de ontstekingszijde en maak een paar flinke proefritten, er is een grote kans dat deze de boosdoener was.
Daar sommige keerringen alleen lekken als de motor op bedrijfstemperatuur is (denk aan vreetsporen op de krukas, die bij uitzetting van de krukas roet in het eten gaan gooien), kan men het bovenstaande het best in praktijk brengen bij warme motor. Het is trouwens aan te raden, altijd een setje keerringen op voorraad te hebben, deze geven nl. altijd 's avonds of in het weekend de geest.

Bovenstaande methode werd door mij twee keer gebruikt, de eerste keer bij het motorblok van Marleen, ja hoor: blok openmaken, en de tweede keer afgelopen zondag bij mijn eigen blok, in enige seconden werd duidelijk dat ik het achter de ontsteking moest zoeken, en jawel, probleem opgelost mede dankzij Marleen, mijn persoonlijke soort van ANWB- serviceverleenster, die mijn Toolkit & keerringen naar mijn werk kwam brengen. De auteur, alsmede de PTCN, stelt zich niet aansprakelijk voor het ontstaan van schade danwel andere gevolgen, die zijn ontstaan naar aanleiding van dit artikel.

Tot de volgende keer, stuur ook eens eens je eigen TechTip in (of hoe je het wilt noemen).

André, Rotterdam.

tekst: André v.d. Haak. Bron: Clublad nr.2, 8ste jaargang 1997 TechTips VOL.3

bottom of page