top of page

Ontsteking afstellen

Iedereen die brommer rijdt weet wel (hoop ik tenminste) dat zo nu en dan naar de ontsteking gekeken moet worden. Dit is nodig omdat, als gevolg van slijtage, het tijdstip waarop de contactpunten onderbreken (opengaan) zal verlopen. Hierdoor kan de brommer minder goed gaan lopen. Het is dus nodig om van tijd tot tijd je contactpunten bij te stellen en eventueel te vernieuwen.

Punten op hoogte zetten

Hoe dit in zijn werking gaat zal ik zo duidelijk mogelijk trachten te verklaren. Allereerst begin je met het verwijderen van de kappen die over de ontsteking zitten, zodat je de contactpunten ziet zitten. Nu draai je de bougie uit de cilinderkop. Als dit alles gedaan is dan gaan we eerst de contactpunten "op hoogte zetten". Dit is de afstand tussen de contactpunten als de zuiger in de bovenste stand staat. Deze stand kan je voelen door een schroevendraaier in het bougiegat te steken en het vliegwiel te draaien. Als dit bovenste zuigerpunt bereikt is moet de afstand tussen de contactpunten 0,30–0,40 mm. zijn. Dit kan je controleren met een voelermaat (= set stalen plaatjes met bepaalde dikte). Is de afstand niet goed dan kan die worden bijgesteld door de schroef waarmee de contactpunten vast zitten los te draaien, en de punten te verdraaien.

Ontsteking op tijd zetten

Als de punten op 0,35 mm. staan gaan we ze "op tijd zetten" (het tijdstip waarop de contactpunten onderbreken). Dit doe je m.b.v. een schuifmaat (eventueel met een duimstok; dit is wel minder nauwkeurig). Deze steek je met de dieptemeter (het pinnetje aan de onderkant dat eruit schuift) in het bougiegat. Nu draai je het vliegwiel in de richting die het hoort te draaien en zoek je wederom de hoogdste stand van de zuiger. Vervolgens kijk je naar de aangegeven waarde op de schuifmaat. Hierbij tel je 2 mm. op en je blokkeert de schuifmaat. Deze steek je weer in het bougiegat en je draait het vliegwiel zodanig ver terug dat de zuiger net de schuifmaat raakt. Op dit moment moeten de contactpunten onderbreken (dus net open gaan). Is dit niet het geval, dan kan je door het verdraaien van de grondplaat (dit is de plaat waarop alle spoelen en de contactpunten gemonteerd zitten) het juiste moment instellen. De grondplaat zit vast met drie schroeven rondom en kan om deze schroeven heen schuiven. Als laatste kan je de contactpunten nog even ontvetten met een doekje met terpentine of iets dergelijks.

Opmerkingen

  • Om te kijken of de contactpunten onderbreken kan je een vloeitje tussen de punten klemmen. Op het moment dat het vloeitje los gaat zitten onderbreken de punten.

  • In plaats van een schuifmaat of duimstok kan je ook speciaal gereedschap krijgen. Dit is helaas vrij prijzig.

  • Het tijdstip van openen. 2 mm. voor het bovenste dode punt van de zuiger is officieel 1,6 – 1,8 mm. Deze waarden zijn alleen voor volledig standaard brommers (40 km/uur). Er zijn ook brommers, meestal de oudere Puchjes of Tomosjes, waarbij een iets andere ontsteking gemonteerd is, die een grotere afstand moeten hebben (3,5 mm. voorontsteking).

     

 

tekst: Anthony Verhoeven Bron: Slowgang nr.2, 1ste jaargang 1989

 

bottom of page