top of page

Banden de- en montage

Het is iedereen wel eens overkomen dat hij een band moest plakken of vernieuwen .Op dat moment krijg je te maken met de constructie van een band. Deze kan een probleem vormen wanneer je een buitenband van de velg haalt, of er weer op legt. Dit probleem ontstaat door de stalen gordel die in de hiel van de band zit (zie figuur 1). Deze gordel is namelijk niet rekbaar, waardoor de omtrek constant zal blijven. Deze constante omtrek zorgt ervoor dat de band onder het rijden netjes om de velg blijft zitten.Dit heeft echter tevens het nadeel dat de band moeilijk over de velgrand te krijgen is, zou het niet zo zijn dat de velg ook een dieptepunt heeft, waar de omtrek dus kleiner is (zie figuur 2).

 

 

 

Nu is het de bedoeling om het gedeelte van de band dat tegenover de plek zit waar de band van de velg wordt gelicht, zo goed mogelijk met de hiel van de band in deze geul te duwen. Hiermee moet je tegenover het ventiel beginnen, zodat de buitenband meer speling krijgt op de velg en gemakkelijk over de velgrand zal gaan. Het lichten van de band moet overigens met stevige bandenlichters gebeuren.
Voor het terug op de velg leggen moet de band tegenover het ventiel als eerste in de velg gedrukt worden. Wanneer de band helemaal in de velg zit, behalve bij het ventiel, is er dan namelijk de meeste speling, zodat de band zonder hulp van de bandenlichters over de velgrand gedrukt kan worden. Als dit niet mogelijk is - en dit komt slechts zelden voor - dan mag er in uiterste noodgevallen voorzichtig gebruik gemaakt worden van een bandenlichter. (Doe dit zo voorzichtig mogelijk, om te voorkomen dat de binnenband niet lek geprikt wordt).

Als de band weer op de velg ligt moet je bij het oppompen van de band er goed op letten dat de band overal evenveel uit de velg komt. Dit is te controleren aan de hand van de lijn (ribbel) die op de zijkant van de band zit. Deze moet overal even ver van de velgrand af zitten. (Anders gaat het wiel 'hobbelen').
Voor het oppompen van de band moet het ventiel iets naar binnen gedrukt worden (het ventielmoertje nog niet aandraaien). Hierdoor krijgt de buitenband meer ruimte om zich goed rond de velg te zetten.

 

Veel succes, na een paar keer oefenen gaat het als vanzelf!
tekst: Anthony Verhoeven Illustraties: Mark Rietveld
Bron: Slowgang nr.1, 1ste jaargang 1989

bottom of page